Advert

Friday, December 25, 2009

Nak pergi sambut anniversary...

dan merangkap pre-babymoon. Tak jauh pun kami pergi. Dekat2 je memandangkan keadaan yang tak berkelapangan. It's a day sweet escape. Jadi lah dari takde.

Nanti saya bitau saya kemana ye..

Daaaaa....

Wednesday, December 23, 2009

♥ Today is the day ♥

Yes!! 3 years it is!


I you always. May Allah blessed us.

Semoga kita kekal bersama ke akhir hayat. Semoga our future baby nanti menambahkan lagi kebahagian kita.

Yours affectionately,
Your wife

Monday, December 21, 2009

Saya masih di ofis...

Menakutkan tetapi benar!! Huuuaarggghhh saya mau pulang! Saya mau pulang!! Saya sebenarnya dah boleh balik since 5.30pm tadi, tapi tetiba En. Somi saya pulak ada keja. Paling awal boleh balik 7.45pm. Aduiiii.. dah la kepala tetiba pening, dan mula meloya. Rasa nak tido je.

Btw, esok I have appointment with my gynae for the usual monthly check up. I cant wait to meet my precious little one. Tak sabar tapi in the same time saspen. Hopefully everything is fine!

Tapi kan, thru out my pregnancy ni, I have done something really bad. I ate maggie and I drank coke. Dah 4 kali. Aiyoooo!! Average I could say I ate/drink those unheatlhy food tu sebulan sekali. Risau sangat ni. Takut apa² jadi kat baby. Huh, dah melantak baru nak takut la kan. Ntah la.. i just hope that my baby is ok. Dan saya berjanji takmo makan maggi/ minum coke dah lepas ni. Janji!!

Yang takmo makan/minum benda² tak berkhasiat,
XOXO

Saturday, December 19, 2009

Bila mabok dan pening yang melampau..

Nak keluar rumah pun malas!

Tension la jugak sebab cuti kan. Grrrrrrr! Semalam sempat pegi Mid Valley, tujuan utama nak pegi MPH beli buku. Sukses! Tapi on the way back muntah2 dalam kereta. End up, tak jadi nak dinner kat luar. Terus balik, singgah Ayamas, tapau roasted chicken.


Hari ini, pada waktu ini, masih bermalas2 lagi. Hummmppphhhh nak keluar pun tak lalu. Perut adalah sangat lapar tapi nak makan apa pun tak tau. Pagi2 tadi dah muntah kuning. Yucks.. pahit okeh!

Nak keluar makan pun tak tau nak makan kat mana. Kang ada yang En. Somi tanya nak makan apa, haku tanya dia balik nak makan apa, sampai ke sudah tak makan.

Hmmmm nak kena carik ilham pulak nak makan apa. Susah betul. Cerewet sungguh baby ku ini.

Yang lapar tapi tak tau nak makan apa,
XOXO

Friday, December 18, 2009

Salam Tahun Baru : Tahun Hijrah buat saya

Salam,

Tahun baru ini merupakan tahun yang betul² membuatkan saya hijrah. Hijrah dari seorang isteri kepada seorang ibu (Insya Allah kalau ada rezeki dari Allah). Azam saya sangat simple. Saya mahu jadi isteri dan ibu yang terbaik buat suami dan anak yang bakal saya lahirkan. Most importantly, hijrah menjadi insan yang lebih baik terutama kepada suami dan anak saya.

Saya rasa tahun ini sungguh bermakna buat diri saya. Sangat!!

Salam Maal Hijrah kepada semua,
XOXO

Wednesday, December 16, 2009

♥ We turn 3 this 23 December ♥

3rd year wedding anniversary just around the corner. What should we do and where should we go?? I'm planning to off the house and stay in the hotel for the weekend sambil lepak and chill. Heaven!!! But it would be somewhere around KL since I could not take long leave. Sigh! But do I mind of not going anywhere far from KL? Tak kesah langsung okeh! As long as I could stay away from the house and stay in the hotel. A good hotel :p Eventho hotel kat Cyberjaya sebelah rumah pun i dont mind. See how desperate I am?

So husband, you better plan something for us (plus the baby ok) ;)


Yang mengira 6,5,4,3,2,1... ,
XOXO

Updates on my p.i.d

Yesterday i had an appointment with my neurosurgeon, Dr. Jag, the one who did the microdiscectomy on me last July. Alhamdulillah, my p.i.d a.k.a slip disc is recovering well. I could say that the surgery went well and a success! I did not encounter any back pain like the one i had last time, no more numbness for walking long hours (especially during shopping time!) and most importantly, no pain or discomfort feeling during my post surgery. The wound healed so well (eventho' belakang haku nampak buruk la kan, bekas operate).


I'm glad that I've made a wise decision to proceed with the surgery. Eventho at 1st i dont feel like doing it, i was scared and worried, afraid that the surgery would cause further destruction to my back bone. Macam doctor tu cakap lah kan, how long do i want to live in pain? It's risky but who knows, izin Allah, things would be better.

So yesterday, after almost 4 months off my last appointment with him, we met him again and this time is for the last time, I hope. He was really happy with my condition and told me that he is certain that I'm totally fully recovered. And before we left, I told him that I'm now pregnant. At 1st, I was quite nervous to tell him the news, since last time he told me to put off weight to ensure speedy recovery. Dah tu tetiba takkan nak bitau pregnant lak kan. Huhuhu but to our surprise (hubby was there too, accompany me), he congratulate us and said nothing to worry about. The pregnancy would not cause any "extra" harm to my back. He kept reminding me to really take care of my posture and dont ever lift or carry heavy things.

My concern is on these 2 things, 1) whether i can go with normal delivery and 2) whether the big tummy would affect anything on my back. The answers really made my day. Yeah, i can give birth as normal as normal people and No, the big tummy would not give any "extra" impact on my back. He said it is natural that pregnant woman would have a back pain. In my case, it wouldnt worsen my condition.

So ladies with slip disc, you can get pregnant! You can give birth normally! Hoorayyy!

Oh, I've been receiving few messages with regards to this slip disc disease. Most of them told me that they are afraid to undergo the surgery as they dont know what to expect. And afraid that things wouldn't turn better after the surgery. Well, I maybe one of those lucky ones. But my advice is, please do seek opinions from the experts (neurosurgeon) ! Respectable ones please. I admit that i have a friend who undergone the same surgery like me, but at different hospital and different doctor of course. Unlucky her, she had to re-do the surgery for 3 times!!! Kesian okeh!! 1st , ada complication, 2nd time ada virus. I hope she is doing well now.

Apa-apa pun ikut rezeki jugak. I cannot say that you will be 100% better after the surgery kan. As for me, it works! But whatever it is, seek treatment! Kalau tak sampai mati akan sakit pinggang. Believe me! I've been thru this for almost 8 years ok, since my Uni days. And i knew someone's husband yang takmo ambik risk to go for the surgery, and now menderita sakit. Well, the choice is with you.

Yang dah tak sakit pinggang, tapi sakit sikit-sikit sebab pregnant pulak dah,
XOXO


Tuesday, December 15, 2009

Baby saya yang active!

This video was captured during last month check up. The baby was 11 weeks and 5 days at that time. Watch out @ 01:39, he/she's jumping! Syomeeelllll .. cam mommy dia .. *errrrrr* Blush blush ...

video

Comeback!

Setelah berkurun blog ni saya tinggalkan, phew.. toksah katalah sawangnya mcm mana..! Bukan sebab malas nak menaip, tapi tak berapa nak rajin he he he..

I guess ramai yang tertanya² kemanakah saya menghilang. Hik hik hik.. *mcm ada orang lah yang follow blog ni kan* Saya tidak kemana² pun. Cuma malas sangat nak mengarang. Malas nak pikir nak cerita apa. Dan meloya bila tengok komputer.

Okeh, lepas ni saya janji saya akan update sentiasa. ☺ Insya Allah..

Latest update...
1. I'm currently 15 weeks pregnant (kalu kira secara manual ;) )
2. Masih muntah setiap pagi
3. Masih tak naik berat badan
4. Masih tak lalu makan
5. Masih pening dan loya
6. Next week 22nd, saya ada next check up, and hopefully baby is doing great!

Okeh, nanti kita cerita lagi..

Yang masih mengalami morning sickness,
XOXO

Saturday, November 7, 2009

Remodelling...

Macam nak remodelling blog ni.. tapi serious takde mood. Nak update pun kematian kata². Lagu mana ni???

Tuesday, October 27, 2009

Perkahwinan Jawa kawan saya...

Saya sendiri dah muak dengan entry² kemabokan dan kepeningan saya. Hari ini saya mahu upload gambar² perkahwinan kawan saya yang dah hampir basi. Kiranya sudah hampir 1 bulan jugalah kawan saya ini telah selamat dinikahkan dan sudah selamat di zasssss oleh si suami. Hik Hik Hik...

Saya adalah sangat tidak berkesempatan untuk upload earlier sebab tahap kepeningan dan kemalasan yang membuak². Wedding ni masa awal Oktober yang lalu, saya baru tahu tentang pregnancy saya masa ni.

The bride is my friend the mama-san. Alhamdulillah, semuanya sudah selamat dan Alhamdulillah, kawen jugakkkk ko yek. ☺Nikah was held dekat surau rumah bride, and the reception adalah di Felda Villa, KL dengan berkonsepkan Jawa. Ini adalah kerana mereka somi isteri adalah Jawa. Hihihi kan?

Saya kagom sebab 1st time dalam hidop saya pergi ke wedding berkonsepkan Jawa, tho Jawa mereka more like Jawa kontemporari. Still, Jawa kan. Adaptation la. Taklah 100% Jawa. Jawa dari segi costume, pelamin. Ok lah tu.

Anyways, I'm happy for you, semoga kekal hingga akhir hayat dan semoga ko berjaya membuat persenyawaan diantara sperm dan ovum lalu membentuk bb, supaya anak kita sekolah sesama. Hehehe..


:: siap sedia for nikah. Her sis pakaikan tudung which is actually a veil, no, a tudung that looks like a veil.. hmmmm ::



:: gambar wajib me and the bride ::


:: the make-up (untuk nikah) was done by my bro, Mik Budin from Glammakeover

:: the reception was held at night. Siang nye nikah, malam nye sanding ::


:: pengantin melangkah masuk ::
:: the Jawa bride ☺ ::


:: the Jawa concept dias::

:: me & hubby with the raja dan ratu sehari ::
The venue, Felda Villa pun okeh. Sebelum ni tak tahu pun pasal kewujudan Felda Villa. Selalunya wedding dekat Perdana Felda or Merak Kayangan. The food was ok, using the same caterer d'saji, sama macam other 2 halls.
Again, tahniah kepada kawan saya.

Thursday, October 22, 2009

Bleeding balik..

Macam mana nih?? Baru dapat discharge summary dan bill pun dah siap. Macam ada possibility tak jadi keluar je. Sebab bleeding balik nih.

Ya Allah Ya Tuhanku, selamatkan lah semua nya.. Amin.


Mode : Saspen dan nervous tahap gaban!

Setelah 5 malam duduk hospital...

Saya akan pulang hari ini. Dengan ucapan dari Doc, sila jangan berjalan banyak. Make sure ada orang kat rumah to help me. Errrr...

Doc adalah sangat tidak tahu yang saya akan ke kerja esok. Saya adalah perlu ke kerja kerana sekarang adalah hujung bulan. Rutin biasa di hujung bulan. *Sigh*

Saya sangatlah berharap sudah takde bleeding lagi selepas ini. Kang ada yang tak pasal-pasal di buang kerja pulok asik MC manjang. Huhuhuhu... *tapi kalau saya dibuang kerja pasal MC, pasti saya boleh saman the company ek? RM3 juta ke.. hihihi*

Progress as of today, masih pening-pening. Saya tetap mengatakan ia adalah angkara duphaston, si pil penguat rahim itu. Tapi, the good news is, saya dah boleh lah makan nasi in a small portion. Saya suka makan buah-buahan sekarang ni. Suka sangat!!

Ok pregnant mommies out there, especially 1st timer, 1st trimester ni please elakkan dari involved dengan activities yang ada bahan chemical. Cos you never know the effect on your baby. Jangan lah nak buat hair coloring ke, rebonding ke, even facial pun elakkan kalau boleh. Whatever things yang you rasa ragu-ragu untuk buat, just avoid. Pesanan dari gynae saya, Dr. Seri. Dia jugak kata during the 1st trimester ni lah, baby baru nak develop, and its really fragile that can cause benda-benda yang tak diingini. *please note, explaination dari saya ni adalah bahasa pasar je, setelah di translate dari bahasa doctor yang canggih manggih tu*

And my ENT doc jugak advice me not to take too many medication on the 1st trimester. Saya adalah selesema, blocked nose, batuk-batuk. Jadi adalah sangat pasti untuk saya mintak ubat batuk kan. Tapi dia refuse untuk beri saya, dan bagi saya lozenges jek.

So now, saya adalah perlu makan duphaston 2x pagi dan malam, ubat selesema, vit C 1000mg, acid folic dan lozenges. Juga nasal spray sebab hidung saya sumbat. Tapi I've tried to avoid using the nasal spray tu kalau tak perlu.

So from today onwards, bermula dari detik ini, saya berjanji pada diri saya untuk avoid makanan yang tak healthy dan buat benda-benda yang terdedah kepada kerosakkan janin.

TAKNAK!!
1. Mc D/ KFC etc fast food
2. Maggi
3. gassy drink --> ni memang dah avoid dari awal preggy
4. makanan ada pepper --> ni pun dah avoid dari awal preggy
5. the usual fruits yang tajam ie. nanas, tebu etc --> ni pun dah avoid dari awal preggy
6. hand sanitizer yang ada alcohol smell yang sangat kuat seperti dettol
7. coffee/ tea/ caffeinated drinks
8. lagi takde idea.. can u guys list it out for me??

Another advice for the 1st time mommies, kalau ada bleeding tu sikit ke banyak ke, cepat-cepat jumpa doctor. It is something abnormal to bleed during pregnancy. Tak normal ye sebenarnya. So better cepat-cepat jumpa doctor jika sayang kandungan anda. Sangat penting untuk tahu punca bleeding tu. Especially kalau bleeding tu menyebabkan anda sakit perut yang amat. Fast action could save the baby. Believe me!

Dan misi saya sekarang, adalah to make sure saya bebas dari flu/demam. Sangat penting untuk keep fit at this point of time. Like now, everytime saya bersin, rasa nak tercabut perut. Semalam lepas satu das bersin yang sangat kuat, bleeding sikit. Sampai macam tu sekali penangan nya!

Tuesday, October 20, 2009

Tak ada morning sickness

new baby

Ini hari sudah 7 minggu 1 hari usia kandungan saya. Kalau kira secara manual la. * tak tau naper pregnancy ticker ni lewat 3 hari*
Morning sickness memang takde. Cuma ada breast tenderness. Breast tenderness ni ada sejak mula-mula confirmed pregnant. Until now. Sakit woooooo. Berat masih maintain. In fact turun 1-2 kg. Bukan sebab tak lalu makan. Tapi yang peliknya, makan-makan-makan, tapi berat tak naik. Mana dia pergi ek?
Tapi sejak admitted ni, makan memang sangat tak lalu. Mungkin sebab duphaston yang doc beri tu. I was given duphaston since 5 weeks preggy by another doc. 1st cycle 3 biji sehari. 2nd cycle from my gynae *ex-gynae, saya dah beralih arah, heheheh* kat Pantai, dia suh amik 2 bijik sehari. Tapi masa admitted kat Prince Court hari tu, Dr. Seri suh saya ambik 4 biji sekali makan. *Emergency dosage ni* And now 2 pagi 2 malam. Maybe dosage too high, saya pun dah "mabok". Tak lalu nak makan. Bau makanan pun nak muntah. I can only eat bread, sandwiches *hint kepada sesapa yang nak visit saya, sila bawa sandwiches dari CoffeeBean pun dah cukop :p*
Orang kata pembawakan budak that I cant smell foods. Tapi rasa nya sebab bau masakan hospital tu yang buat saya tak selera kot. Tau tak bau hospital food? Errrr my hubby kata no such smell. I je smell, dia tak pun smell. Ntah ler.

So semalam, this morning, memang tak lalu makan nasi because of that "smell". Makan roti, and fruits je.

Muntah-muntah takdo. Loya ada je sikit, macam pening. Maybe efek duphaston. Harap-harap takdelah morning sickness yang teruk. Amin.
As of now, bleeding dah takde. *kalu ada pun tak berapa nampak* Alhamdulillah. Doc masih suruh stay on kat hospital. Jangan take risk dia kata. Haihhhhh..

Admitted sekali lagi...

This time not because of my slip disc but bleeding due to my pregnancy. I was admitted to Prince Court last Saturday and dont know when will be discharged. Most probably tomorrow kot. My gynae, Dr. Seri asked me to bed rest jek and since dia tak kasi saya pegi kerja, dia tahan lagi few days to ensure the bleeding tu bebetul stop. Tak boleh stress, tak boleh banyak jalan.. tak boleh lasak-lasak.. what else? Macam mana nak kerja macam ni. But Doc asked me, nak baby ke nak kerja? Aiyo.. kalau tak keja camna nak dapat duit.

Anyway, the janin is fine. Alhamdulillah. Masa scan tu dah nampak the sac and the heartbeat. Kecikkkkkkk je heartbeat. Dan laju giler beat. And the best part, Dr. Seri turn on the audio and we heard the heartbeat. Laju giler! Awesome!!

Terharu sangat. Ini dah entah kali ke berapa we scan, and only now nampak the heartbeat. Alhamdulillah the bleeding tak cause anything to my little fella ni.

Sekarang dah masuk 7 weeks. And EDD will be in 10th June 2010. My somi hope the baby pop out on 13th so that sama birthday ngan dia. Huhuhu.. Okeh la if the little fella nak same birthdate ngan daddy dia. Then he/she will be the "bestest birthday gift" for my hubby.

Anyways, sila doakan keselamatan my little fella.

Saturday, October 10, 2009

Terima Kasih dan Kisahnya adalah...

Saya nak ucapkan terima kasih pada kawan² yang wish CONGRATS kat saya walaupun korang tak tau hujung pangkal cerita kan. Terima kasih bebanyak. Saya mintak you all doa kan semoga semuanya berjalan lancar. Nak buat pengumuman rasmi pun cuak sangat sebab masih sangat baru. Maklumlah, saya ada sejarah yang tak berapa nak elok. So takut sangat nak reveal. Macam ala² trauma lah kan.


Ok lah ok lah. Meh sini nak habaq.. tapi korang kena janji doa kan keselamatan saya dan minta Allah permudahkan segalanya.

Alhamdulillah, saya dah pregnant! Macam tak percaya, tapi itu lah hakikatnya. Memang tak nak reveal sebab very early lagi. Tapi in the same time, excited sangat nak beritahu satu donia, maklumlah kan, 1st baby (2nd lah lepas gugur suatu ketika dahulu).

Yes, I'm proudly announcing that I'm gonna be a mommy. Doesn't it too soon to reveal this? As I am only at week 5. Sebab orang kata, 1st trimester adalah saat genting. And the mom-to-be have to really take care of the tiny little seed inside the womb tu. Sebab sangat fragile kan. Expecially in my case. Sangatlah fragile. My rahim tak kuat.

Tapi orang kata, sharing is caring. And I believe by sharing this good news, everyone akan doakan keselamatan dan kesihatan si kecil saya. Semoga doa anda semua membuatkan dia lebih kuat "di dalam" dan membesar bagai johan!! Aminnnnn....


I discovered about this masa 1 day missed my period. Actually, I noticed something "not right" masa lepas2 raya hari tu. Sebab macam ada brown spot masa pee. Masa tu macam terdetik, am I pregnant? Tapi cuba deny lah and fikir maybe nak period kot. Tapi macam longggg way je nak period. My period patutnya on 1st. And masa brown spotting tu dalam 20-ish. Sekali tu je la brown spot. Then buat bodoh je.

Until on 1st this month, tiba² macam terdetik nak buat urine test. Masa buat tu adalah di ofis ye. Terkejut sampai tak tentu arah. Sebab memang tak menaruh harapan akan keluar dua line. Alhamdulillah sangat! The 2nd line to a bit blur. Then I mms to somi the image and a note "Hai Daddy". Hehe.. *"awwwwww sweetnyeeeee"... perasaan sendiri lah macam sweet kan*

Masa check for the 1st time tu, sampai buat 2 kali test. Sebab takut tertipu. Hu hu.. Then the next morning test lagi sekali. Then balik keja, pergi klinik kat B*ngi, and the doc scan and test sekali lagi urine. Giler ah, 4 kali test nak confirm tu. Tapi the line a bit blur, doc cakap sebab too early lagi pun. Then the doc saja nak scan tengok, and she said ada macam "bengkak" which means ada something melekat there. So hati dah sedap. And terus inform family. Huihhh excited eh.

Tetiba few days lepas jumpa doc Bangi, ada brown spot masa buang air kecik. Panik punya pasal jumpa doctor kat Pusat Rawatan Mesra, Serdang pulak as recommended oleh kawan saya, Ummi Balqish tu. Kat situ pun scan jugak, but the doc kata tak berapa nampak. So she decided to do blood test to see the HCG count. Petang tu tau result and the clinic nurse tu kata HCG count adalah tinggi. So melompat lah katak dalam hati. Gembira tak terkata. Alhamdulillah sekali lagi. So kali ni memang agak confident lah that kandungan saya menunjukkan progress.

Kelmarin buat urine test on my own again. The 5th times. Hehe.. kali ni, the 2nd line sangat pekat. Wahhhh happy happy joy joy...

Tapi tiba² tengahari semalam masa kat ofis, ada keluar lagi spot tapi kali ni reddish. Cuak lagi sekali, pegi lagi sekali jumpa doc Bangi. And this time, scan dah nampak something. Alalalalalaaa comel. Doctor said bleeding tu maybe masa nak menempel tu. Dia kata jangan risau² and stress².

Ya, saya memang sebegitu. Bila bleeding sikit cuak. Which memang I should feel cuak pun kan. Most importantly, I should relax! Ya, saya mengaku, saya sangat lasak! *Tenang... tenang...*

Kawan², doakan saya ye!

Sunday, October 4, 2009

Penantian selama 3 tahun sudah berakhir

Noktah!

Friday, October 2, 2009

Too good to be true!

Yup!!!! Yupp!!!

Terlalu bagos, best dan segala macam!

Saya rasa mahu lompat katak sepoloh juta kali.. that's to show how happy I am now!!!

()#*Q(RHCMIQ*ER)QI+_(Q+_($*%)Q*($ HAPPY HAPPYYYYY!!!!

Err mood tuan punya blog adalah tidak stabil dan bercampur baur. Yang pasti hormone kegembiraan telah melonjak ke paras kritikal. Ehehehee..

Akan update cerita seterus nya.... Sementara itu, hati ku berbunga riang.... ♥♥♥♥♥♥♥♥

Thursday, October 1, 2009

Mode : HAPPY tahap gaban!!

Saya sangat happy tahap gaban di kala ini.

Sekian, terima kasih. Off to hepi hepi land,
XOXO

Blogger saya adalah didalam mode Gile!

Saya tak tahu kenapa, apabila saya log in ke blogger, dashboard tidak normal seperti kebiasaannya. Ye, Sumpah! Ini bukan alasan saya lembap tidak mengupdate blog. Tetapi kerana kebenong-an blogger telah membantutkan niat saya..

Nanti balik rumah saya check balik. Rasa nya kalau access dari rumah takde masalah. Cuma dari opis je pelik siket. Harap-harap berjayalah saya post entry ini. Kerana entery sebelumnya adalah tidak berjaya di post.

update :

Ya, entry berjaya di post. Tetapi features-features untuk menukar font dan sebagainya adalah tidak ada. *Weird*

Monday, September 28, 2009

Aidilfitri Kami

Tahun ini merupakan kali ke-3 kami berhari raya sebagai suami isteri. Memandangkan keluarga belah saya sangatlah kecil, dan keluarga belah suami pun lebeh kurang kecil *besar sikit lah dari keluarga saya* dan kedua kami tiada kampung halaman, aidilfitri tahun ini sama seperti tahun² sebelomnya. Kami hanya beraya di rumah kami dan rumah mertua di B*ngi.


Dan tahun ini sangatlah meriah sebab kami semua tak abis² ambik gambar. Kami pun hanya berjalan raya ke beberapa buah rumah sahaja. Dan yang bestnya, saya dan suami tidak lah menggila makan. Dah pandai limit. Hehehe.. tahun lepas semua benda nak bedal. Tapi tahun ini Alhamdulillah berat pun masih maintain. Yey! Berjaya!!


Ok, let's the picture do the talking.


: Pagi raya di B*ngi - the whole family exclude Cik dengan Wah, hubby's nenek saudara :



: Bersalam-salaman di pagi raya, acara wajib! Left is Abah, right is Mak and middle is Moi, hubby's moyang. Dah 90++ umur dia. Alhamdulillah masih sihat. Harap² dia sempat tengok anak kami nanti, piut ek? :






: Sesi bersalaman also known as sesi bagi duit raya. Tapi kitorang tak dapat lah kan duit raya. Huhuhu :



Note : Pictures lain masih belom di edit oleh somi saya. Masih dalam format raw.


Around 12 kitorang pergi raya rumah aunty hubby kat B*ngi gak. Jumpa datuk dan nenek hubby. From there terus pergi Setiawangsa to raya with my aunt and atuk sedara. Then balik rumah, my bros datang.


: Me and eldest bro and the nephews :






: Yes, two of them adalah twin! :






: Makan² session adalah acara wajib :






: Seperti biasa, juadah adalah nasi beriyani, daging beriyani, ayam masak merah, ketupat, rendang, kuah kacang, lodeh :






: Taking photos juga adalah acara wajib. It's me, my eldest bro and mom yang agak vogue :p :






: Family photo adalah wajib juge :






: Kemudian keluarga mertua pula datang beraya. It's mom and mak mertua saya :



: Okay, this 3 gentlemen hanya nak show off cara ikat sampin ;) L-R : my bro atas me, dad-in-law and eldest bro :




: The siblings~ adik² ipar ku :




: Sibling yang komplit *tiru ayat Bella* :



: Finally, the whole bunch of us.. :




Last but NOT least, again, Selamat Hari Raya Aidilfiri Maaf Zahir Batin. Sekian sahaja cerita hari raya pertama kami. Lepas ini, entry² di blog ini kureng siket picture² raya kerana tuan punya blog hanya beraya pada raya pertama kedua dan ketiga sahaja. Raya ke-empat dah kerja .. uhuk uhuk uhuk..


Walau bagaimanapun, anda semua dijemput lah datang ke rumah kami. Tapi bitau awal² ye kalau nak datang. Boleh la kami sediakan juadah² yang patut tu. Kalau tak berlapar pulak kalau datang nanti. He he he..



: Salam Aidilfitri from both of us :


Saturday, September 26, 2009

Salam Aidilfitri

Saya adalah sangat tidak mempunyai masa untuk mengucapkan selamat hari raya kepada semua. Bahkan dua tiga hari sebelum hari raya pun, kami suami isteri masih berkejaran ke hulu hilir membeli persiapan raya. Sehingga ke hari ini pun, barang² yang sepatutnya dibeli pun belum dibeli² lagi.

So, di kesempatan ini, *walaupun macam sudah kelewatan, tapi tidak mengapa, raya sebolan kan*, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca blog saya. Maaf andai ada terkasar bahasa, terperli, terejek, tersinggung perasaan sesiapa.. AMPUN DAN MAAF dipinta! Sesungguhnya saya hanyalah manusia biasa yang sering melakukan kesilapan. Saya juga memohon ampun dan maaf sekiranya ada meninggalkan jejak yang menyinggung perasaan di blog² anda semua. Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin.


Kami suami isteri juga ingin memohon maaf kepada seluruh ahli keluarga dan sahabat andai jika ada silap dan salah, sila ampunkan kami dan halalkan makan dan minum kami.
Semoga aidilfitri tahun ini membawa erti yang besar kepada kita semua dan membawa kebahagian yang tidak terhingga. Jangan lupa berzakat ye! Hidup lebih berkat jika rezeki yang kita dapat di kongsi bersama yang memerlukan. Amin!

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari kami ...

Wednesday, September 16, 2009

Saya janji saya akan update...

Cuma...

Saya amat sibuk menjelang Aidil Fitri ini. Dengan kerja ofis yang menimbun. Dan kerja mengemas rumah. Semuanya ada dateline. Haihhh!!

Esok petang, saya akan berbuka puasa di luar lagi. Dan esok malam pula, saya akan ke pasar untuk membeli barang² masakan. Saya sudah tiada banyak masa.

Barang² hiasan rumah adalah belum di beli lagi. Sampin somi juga masih belum beli.

Dan paling bestnya, curtain yang saya hantar ke tailor 1 minggu lebih yang lalu TELAH SALAH JAHIT!!! Saya beritahu somi, nasib baik saya dah bertudung sekarang ni. Kalau tidak, dah lama orang kedai yang juga bertudung dan kurang sopan dan tidak ada customer service itu di sembur oleh saya!!! Dia telah salah jahit, yang belakang ke depan, yang depan ke belakang. Dan bestnya adalah, beliau tidak mengaku kesilapan beliau, dan kata yang kain itu adalah "multitasking" boleh digunakan depan dan belakang. Kepala tengkorak dia!! Dan dengan senang hati nya, beliau adalah menyuruh saya gantung saja curtain yang dijahit terbalik itu! Kepala tengkorak dia sekali lagi!! Dan beliau adalah bermuka yang mencuka sangat masam apabila saya bising² mintak dia bukak dan jahit semula. Sudah lah engkau caj mahal sangat, salah jahit pula. Dan sekarang saya akan busukkan nama kedai engkau disini. *Dia dont even say sorry!!! Memang pantannggg la haku orang buat silap tak reti mintak mahap kan!!*

Wahai manusia sekalian alam, jangan hantar curtain anda ke kedai yang bernama TZM di Seksyen 7 Bandar Baru Bangi, kawasan kedai baru tu!!! Mereka adalah tailor yang berlagak nak mamp*s cam pro tapi tak reti beza kan kain belah depan dan kain belah belakang. Dan sangat tidak ada customer service. Apa dia ingat haku hantar kain tu for free?? Ini lah orang Melayu berniaga. Camna nak maju??

Apa patut saya buat sekarang??? Ini sudah Rabu, dia belom call lagi! Dan pasti curtain saya adalah sangat buruk. Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Patut ke saya mintak 50% discount kalau curtain tu turn out buruk?? Argggghhhhh benci benci!!!


* Menyesal hantar kat kedai tu konon nak buat eyelet. Hantar kat Nag*ya pun bagus buat french pleat bodoh je, jahit pun cantik! *

Saturday, September 12, 2009

Projek Raya

Somi saya adalah di dalam mood mengemas rumah untuk Aidilfitri. Pagi² hari di kala istelinya sedang ber-blog-ing, beliau telah dengan semangat nya mengemas rumah. Mengemas rumah untuk raya ye!! Saya sangat lah seperti biasa pemalas malas kan, suruh somi mengemas minggu depan sahaja. Tetapi beliau adalah semangat untuk mengemas hari ini, dia kata ini weekend terakhir. Next week dah raya. Erkkk? Cepat kan nak raya dah.

Sang Rumah sudah 80% siap di make-over. Sang Rumah sangat senang hati kerana tuan rumah telah mengotakan janji² *walaupun tak keseluruhannya*.


* Wallpaper - checked!

* Kitchen cabinet - checked!

* Glass basin - checked!

* Curtain - next week collect!

* Carpet - checked!

* Decoration kecik² - mesti pergi SSF!

* Ayat Qu'ran empat segi tepat - mana nak carik ek yang cantik²?

* Mirror besar untuk walkway masuk ke rumah - bajet tak cukup!

* Sliding window kat dapur - bajet tak cukup jugak!

* Table mat - masih tak jumpa yang berkenan di hati!

* Stand lamp - checked!

* Vacuum cleaner - yang lama punya tak efektif dah. Sila jangan beli electrolux ergorapido. Sebab ia tewas di atas carpet.

Basically, saya dah puas hati dah dengan keadaan rumah. Cuma kena touch up sana sini dengan deco² bagi berseri sikit.

As for Aidilfitri preparation pulak :

* Baju raya somi isteli - checked!!!! *Wahhhh teruja okeh, tak penah beraya dengan baju raya yang proper siap wayyyy before raya, vangga tahun nih*

* Kasut raya - checked! *Except untuk somi belum lagi*

* Clutch raya - tak ketemu lagi!! Nak cari oversize sikit. Last year punya macam kecik je rasa. masuk henpon, masuk duit raya, dah sarat.

* Tudung raya - checked! *tapi the one hantar "service" kat deZahra belum collect lagi*

* Duit raya - checked!!! *semangat sangat, siap dah masuk sampol!!*

* Kueh raya - checked!! *Beli bangkit dan biscuits² dari blog kawan². Seriously bangkit dan biscuits² itu adalah sangat sedap!!! Tapi tak banyak beli tahun ini sebab last year punya beli banyak² tetamu tak berapa makan kueh. Hentam hidangan raya sajork.*

*Sampin somi - belum ketemu!!! Mana mahu dapat yang cantik dan berkualiti tetapi tidak mahal sangat??

* Songkok somi -guna masa nikah punya dulu. guna few times sajork.

* Butang baju melayu somi - guna tahun lepas punya. Evergreen. *wahhh evergreen lah kohnon, alasan takmo beli lain.. hehehe*

* Bahan-bahan nak masak malam/pagi raya - beli on Saturday morning, 19th. Erkkk lambat sangat ka?

Menu malam/pagi raya :
Ketupat
Ketupat palas - cilok umah mertua :p *dengan ucapan, semoga mak buatlah tahun ni. Kami tolong :D*
Rendang
Lodeh
Sambal kacang
Sambal sotong kering - makan ngan lodeh ngan ketupat
Lemang ?
Nasi beriyani
Daging beriyani
Ayam masak merah
Acar

Slurrrppppp. Meleleh tengok menu sendiri di atas.

Macam tahun lepas, kami beraya di rumah sendiri. Sebab tahun lepas, rumah kami ini baru siap pembinaan nya. Jadi adalah sangat teruja beraya di rumah sendiri. Lepas solat raya, baru lah kami menziarahi rumah mertua di B*ngi. Since emak saya tinggal bersama saya, adik-beradik saya berada di rumah saya. Berkumpul di sini.

Tetapi tahun ini, program masih seperti tahun lepas, beraya di rumah sendiri, lepas solat raya, ke rumah mertua. Kemudian mertua pula ke rumah kami. He he he pi mai pi mai tang tu. Selepas rumah kami, beramai-ramai pula menziarahi sanak-saudara somi *tahun lepas pun macam ni*. Malam nya, saya akan ke Sepang pula, menziarah adik dan emak kepada ayah saya, iaitu nenek saya. Kebiasaannya, raya ke-2 tiada aktiviti sangat. Acara beraya dah berkurang. Tetapi, tidak silap saya, raya ke-2 tahun lepas kami ke Melaka menziarah datuk dan nenek somi. Tahun ini tidak pasti lagi. Jika raya ke-2 jatuh hari Selasa, pastinya saya tidak ke Melaka kerana esoknya, Rabu saya sudah mula kerja. Ya!!! Saya tidak cuti raya tahun ini. Saya "didenda" kerana cuti lama sangat hari itu kerana di hospitalised kan. He he he.

Keluarga belah saya adalah sangat kecil. Pergi 2 3 rumah, dah habis. Sebab tu lah, kalau lihat plan di atas, banyak memihak kepada somi saya. Untung kan beliau! Dan saya adalah sangat bersyukur kerana keluarga mertua hanya di B*ngi. Dalam 30 minit drive dari rumah kami. Tak perlulah nak balik kampung jauh². Dan tak perlulah nak allocate bajet untuk minyak dan car maintenance. Syukurrr.

Volume of people yang datang beraya ke rumah kami pun tidak ramai kerana kebanyakkan kawan² pulang ke kampung masing². Raya pertama selalunya dikunjungi oleh sanak saudara somi saya, adik-beradik saya. Dan rumah kawan² pun tidak kami kunjungi cuma raya ke-3 tahun lepas kot, kami beraya di rumah boss saya. He he he. Itu pun sebab beliau buat open house. So jumpa lah kawan² yang takde kampung kat situ. Pastu kawan yang takde kampung jugak tu, Id*, beraya pula di rumah saya. Haiihhh sian sunggoh raya orang KL ni kan???


: Sneak preview, nak bagi semangat raya mai :


Saya adalah sangat pasti ramai yang dah mula mengemas rumah kan... Bahang raya sudah tiba!

* Selamat membuat preparation raya kepada semua *

update :

Zakat fitrah tak bayarrrrrr laggiiiiiii.. erkkk. *walaupun somi bayar untuk saya, saya tetap bayar untuk diri saya, emak saya dan ayah saya. iskkk mana² soping complex ada kan kaunter nye???*

Friday, September 11, 2009

Janji tinggal janji

Nak marah tak dengan orang yang tak tepati janji? Bukan sekali tapi berkali-kali. Pastu bestnya, baru beberapa jam berjanji, orang tu claim lupa. Patut kan nak marah??? Pastu paling best sekali kita dah sampai kat tempat yang dijanjikan pulak tuh! Lagi lah membara-bara kan????? Memang patut bagi penyepak je kan! Kalau takat datang lambat ke, ok lagi lah, boleh dimaafkan. Tapi ni tak muncul langsung! Nak buat macam mana ngan orang camni?

Wahai cik adik, janganlah jadi macam pengembala kambing. Nanti tak ada siapa mahu percaya kamu lagi.

Wednesday, September 9, 2009

Physio physio physio

Saya adalah seperti kesibukan lately. Dengan majlis berbuka puasa nya. Balik rumah dah tak dan nak berblog. Cuma available untuk update during weekends.

Sekarang ini saya adalah di PCMC untuk physiotherapy session saya yang sudah kali ke berapa ntah nya. As usual tujuannya adalah untuk senaman menguatkan kaki dan menguatkan otot-otot belakang saya. Ntah bila la nak abis buat physio ni.

Saturday, September 5, 2009

Berbuka puasa bersama si monts GMP

Kelmarin, saya adalah telah berbuka puasa bersama rakan² sepejabat saya, yang memang ngam dan kamceng. Nama group kami adalah GMP a.k.a Geng Mulut Puaka. Bukan lah bermakna mulut kami ni jahat². No No No! Kami adalah 6 jelitawan yang ayu dan sopan ye hi hi hi. Cuma ia digelar sebegitu kerana, tiada istilah sentap antara kami. Kalau si Monts A kutuk si Monts B, kami memasing tahu itu hanya gurauan. Jadik tak payah lah nak sentap². Actually bukan lah kutuk, tapi gurau² je. Oh di kesempatan ini juga, saya nak minta mahap lah ye kepada Geng² Mulut Puaka yang kot² lah ada tersentap dalam hati ngan gurauan saya ke kan. Mana lah nak tau mulut kata tak sentap, tapi hati dah tersiat². Hik hik hik

Dalam geng kami ni, 3 married dan 3 single. 3 pakai tudung dan 3 tak pakai tudung. Oh tapi tak lama lagi tinggal 2 jek single ye. Yang 1 lagi akan melansungkan perkahwinan bulan October ni. Alah, saya penah buat entry pasal dia suka masuk hospital suatu ketika dahulu. Ingat tak? Tini the Mama-San. Oleh kerana ciri² ke-Mama-San beliau, maka hen night beliau nanti adalah akan di buat di karaoke. Hik hik hik.. wahhhhh!

Kami berenam adalah telah berbuka puasa di Shangri-La KL. Siapa yang pilih tempat ni hah? Ni mesti Ayde ni. He he he. Harga sekepala adalah RM112.70 nett. Makanan? Ada Chinese cuisine, Malay, Japannese *my favorite!!*, Italian, Kambing Panggang, dessert counter yang pelbagai temasuk kuih melayu dan choc fountain yang ada 2 flavor choc dan white choc, ada nasi beriyani, eh macam² la. Rasa? Hmmmm standard la makan kat hotel. Saya tak reti nak komen lelebih. Sebab rasa lebih kurang jek. Cuma chicken wings adalah sangat tidak sedap.

: Ini adalah pastinya santapan yours truly. Ada salmon sashimi. Nyummmmm... !!! 1st round salmon sashimi, 2nd round pun masih salmon sashimi. Saya memang hantu salmon sashimi!!! :



: Salmon sashimi *lagik!!* oyster yang agak fresh, udang yang sangattttt sedap!! dan mussle. All these dari Japannese counter, kecuali ada kambing panggang sikit saya amik nak rasa. Not bad lah :


: Ciken wings Kinah yang tak berapa sedap. Frust jek member² antu ayam :

: Sushi Ayde. Saya pun tumpang balun. Tapi makan yang ada salmon jek. :

: Kinah's. Saya lupa nak rasa satay ni. Kinah kata sedap. Yang nasi tu, nasi beriyani kot :



: Kinah punya lagik. Excuse her, dia ibu mengandung hihi pizza dan apa tah lelain tu ko makan Kinah oii :


: Penuh satu table. Tapi motip nya nak tunjuk, beriya member² lapor diri kat sepaus (read : spouse) memasing hehe :

: Ayde's. Beliau adalah juga antu oyster. Dim sum juga adalah sedap! Tetapi saya kempunan nak makan glutinous rice mereka. :

: Finally, dessert pulut mangga dan warm muffin. Muffin ini memang warm ye, dia bubuh atas lilin untuk bagi dia sentiasa panas. :

Banyak lagi makanan lain yang kitorang makan. Tapi tak koser la kan mak nak amik gambar bebanyak. Gambar² di atas adalah di ambil pun sementara nak tunggu azan. Kitorang sampai awal. 6.30 pm dah sampai. Antara yang pertama sampai, dan terlambat balik. Jam 10pm baru kitorang balik. Hua hua hua hua. Buffet start dari 6.45pm - 10.30pm.
Dan yours truly sempat termuntah selepas makan tuh. Bukan sebab melantak tak hengat donia. Tapi sebab angin naik lepas makan jeruk. Ya, mereka juga ada sediakan jeruk kedondong la, jeruk ubi kelubi la *ye ke nama dia camni?* . Lepas makan jeruk je, terus terbelahak. Sib baik sempat gi toilet.

Anyway it was really super duper fun! Jadi kami berenam telah merancang untuk me-repeat program berbuka puasa GMP bersama sepaus (read : spouse) pula minggu depan.


* Selamat berbuka puasa bersama rakan² tersayang anda. Bulan mulia ini, inilah masanya untuk merapatkan hubungan yang sudah rapat itu. *apa aku merepek daaa* *

Resepi Nasi Ayam Saya

Oleh kerana ada beberapa rakan yang meminta resepinya, so saya tempek lah di bawah ini.

Selamat mencoba....

NASI AYAM (Anggaran utk 3-4 org makan)

Bahan utk masak ayam:
1/2 ekor ayam- dipotong 2
2 ulas bawang putih } diketuk
1 inci halia } diketuk
1 sudu besar kicap manis --> adjust ler ikut banyak mana ayam korang
1 sudu besar sos tiram --> adjust ler ikut banyak mana ayam korang
sedikit minyak bijan
6 cawan air --> I buh air agak² je. Ini sekadar anggaran. Nanti kang air tak cukup pulak

Cara membuat:
1. Ayam dibersihkan kemudian direbus di dalam air bersama halia dan bawang putih selama 15 minit.
2. Angkat ayam, toskan kemudian perap sebentar bersama campuran kicap manis, sos tiram dan beberapa titis minyak bijan.
3. Air rebusan disimpan untuk masak nasi dan buat sup. --> penting!! jangan korang pi buang lak.
4. Ayam yg telah diperap tadi digrill dlm oven sehingga agak garing dan berkilat ATAU digoreng sehingga berkilat dan bolehlah diangkat.
5. Bila masak, potong ayam kecil-kecil dan renjiskan sedikit minyak bijan sebelum dihidangkan.

** Note : Air rebusan ayam ni kena cukup untuk masak nasi, buat sup dan buat sambal² nye. Semua nya menggunakan air rebusan ayam ini ye **

Bahan untuk buat sup:
1 ulas bawang putih - dimayang
1 cm halia - dimayang
2 ulas bawang merah - dimayang
daun sup } dihiris
3 cawan air rebusan ayam

Cara membuat:
1. Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan-bahan yg dimayang dan goreng sehingga kuning.
2. Masukkan air rebusan ayam.
3. Masukkan garam secukup rasa.
4. Angkat dan taburkan daun sup.

Bahan untuk masak nasi:
2 cawan beras
3 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kena kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras tersbt
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 cm halia - ditumbuk
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar majerin --> saya guna butter
1 sudu besar minyak masak --> saya guna olive oil
setitik pewarna kuning --> saya tak guna puna pewarna². I kan au natural.. :p

Cara membuat:
1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin + minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam, pewarna kuning dan garam.
4. Tanak hingga masak.

Bahan untuk buat sos cili:
4 biji cili merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar air rebusan ayam --> saya guna sesuka hati, kalau nak cair, letak lebih sikit
sedikit gula dan garam

Cara membuat:
Kisar cili bersama bahan-bahan di atas sehingga halus --> saya masukkan dalam microwave 1 minit, saja untuk bagi masak sikit. Takut sakit pewut.

Bahan untuk buat sos kicap:
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap masin
1 sudu besar kicap manis
3 sudu besar air rebusan ayam --> ini pun saya letak sesuka hati, adjust pada kepekatan

Cara membuat :
1. Campurkan semua bahan di atas kacau sebati. --> saya masukkan dalam microwave 1 minit, saja untuk bagi masak sikit. Takut sakit pewut.

Bahan sampingan: -dihiris
1 biji salad
1 batang timun
2 biji buah tomato
* Sayur-sayuran ni, ikut suka korang ler.. *

Kalau ada apa² nak tanya, tanya la ye..

Resepi adalah dari Noor Masri. Terima kasih kat beliau untuk resepi yang sedap ini. Saya dah buat dari 4 5 tahun lepas. *Wah hover* Kalau korang buat tak sedap tu, maknanya, korang lah yang tak pandai masak. Hua hua hua *keji kannnn*

* Mahu "terbang" ke suatu tempat, yahooooo *

Friday, September 4, 2009

Bengang!!

Agak bengang lah dengan orang itu yang kat situ tu. Menunding jari salahkan orang lain bila kerja kau tak buat! Macam harem kan??

Bongoks!!

Blah lah kau!!

* Sila abaikan rasa amarah saya ini. Tak mengapa sebab saya tidak diperlukan untuk berpuasa pada ketika ini dan beberapa hari ini... *

Nasi Ayam Saya

Ini adalah entry berbuka puasa kelmarin.

Semalam saya adalah berbuka puasa di luar bersama jelitawan² mulut puaka. Tetapi, kelmarin, saya adalah berbuka puasa di rumah baru saya. Oleh kerana ia adalah baru di makeover, maka kami telah mengundang orang B*ngi a.k.a keluarga mertua untuk "sneak preview" *kohnon* rumah baru kami itu. Maka saya dengan tubuh badan yang masih lemah gemalai, telah gigih membuat nasi ayam untuk santapan sekeluarga. Dan sila jangan tak tahu, bahawa Nasi Ayam Saya adalah the best in town *sendiri puji sambil di sokong oleh somi saya :p*

Jam 1.30pm saya sms somi yang berada di ofis.


Isteli : Somiiiiiiiiiiiiiiiii, nak ajak orang B*ngi datang buka kat rumah baru tak ?


Somi : You larat ke nak masak?


Isteli : Larat kot. Tapi cuba tanya diorang ok ke tak nak makan kat sini.


Somi : OK nanti I tanya dulu.


Lepas 1 minit *wah efisen somi saya*


Somi : Yang, diorang ok. Confirm ke?


Isteli : Yes, confirmed.

Maka saya dengan terbatuk² kong kang *tapi saya tidak batuk² depan masakan saya ye* telah pergi ke G*ant berhampiran beli 2 ekor ayam, beras Moghul Faiza 1kg, dan bahan² sampingan.

Jam 3.30pm baru mula rendam ayam dengan tepung. Dalam hati dah cemas takut tak sempat nak masak. Sangat cemas hokeh!!! Setelah kelentang kelentung di dapur, jam 5.30pm somi pulang dari ofis. Dan sudah tentu nya beliau adalah mangsa keadaan saya untuk menggoreng ayam. Semua nya siap ngam² sebelum tetamu sampai. Tapi pak choy oyster saya cuma siap masa tetamu dah sampai. Sangat² last minit. Nasi ayam adalah sedap di makan bersama pak choy oyster ye kawan². Agak kelam kabut jugak lah sebab meja belum di set lagi.


Moralnya, sila jangan buat decision last minute untuk memasak *kecuali anda ada bibik* untuk 10 orang. Ya, saya masak untuk 10 orang!!! Saya sangat berkembang hidong ya. Selama ini saya masak kecil-kecilan sahaja. *mungkin pada orang lain no big deal, tetapi bagi saya yang ala² diva jarang turun ke dapor ni, satu pencapaian yang gemilang ye* Selama ni cuma masak dalam periuk nasi, kelmarin dalam sejarah saya masak dalam periuk besar. Huihhhhh saspen. Saya sempat text kat somi that saya tak confident nak masak untuk ramai². Takut tak sedap. Tapi somi saya kata, you kan terel masak nasi ayam. He he he tergelak saya baca sms somi saya tu.

Saya adalah sangat tidak berkesempatan untuk snap gambar yang menggiurkan meliurkan *ada ke perkataan ni??* anda. Maklom lah, tatamu dah sampai, kita sibuk rebus pak choy lagik.



:: Ini adalah nasi kepada Nasi Ayam Saya. See periok beso tau, tak tipu ::




:: Ayam kepada Nasi Ayam Saya yang telah digoreng oleh somi saya ::




:: Sambal cili, daun sup dan sambal kicap kepada Nasi Ayam Saya ::


:: Ulam-ulaman Nasi Ayam Saya ::


Oh ya, untuk pengetahuan semua, resepi Nasi Ayam Saya ini bukan lah ciptaan saya. He he he tetapi telah saya gunapakai sejak berzaman lamanya. Resepi di ambil dari internet. Memang sedap! Dijamin!! *elloo, at least mak saya dan somi puji sedap ye.. EMAK saya okeh, yang cerewet tu, tiada belas kasihan atau tiada nak ambil² hati. Kalau tak sedap dia cakap tak sedap. Sangat laser hokeh!*

Jadi, marilah ber-Nasi Ayam untuk berbuka. Sedappppppp! Nyummmmmmmm...!!

Thursday, September 3, 2009

Back to work (again)

After 2 days of MC, dengan lemah gemalai nya saya melangkah ke ofis. Huargggghhhhhh.. demam sudah kurang, tapi batuk kong kang kong kang masih ada. Tapi luckily kat ofis ni, batuk kong kang kong kang saya tidak bertindak liar. Masih terkawal. Sib baik. Kalau tak harus lah si roomate saya Id* lari sorok bawah meja. Hik hik hik

Hari ini saya adalah akan pulang lewat kerana para jeliwatan geng-geng mulut puaka akan berbuka puassa di Shangri-La KL. *geng-geng mulut puaka adalah kami si jelita 6 orang :p (nama group memang tak hengat nye dasat)* Waaaahhh wahhhh wahhhhhh... perghhh tempat nak buka tak hengat-hengat. Sapo lah punya idea ya.

Picture dan gambar makanan pasti akan menyusul di next entry ;)

Buat masa ini, saya mahu sambong kerja.

Selama berbuka semua.


* Kasihan somi buka sowang-sowang, isteli nak gedik-gedik buka di luar ye. *

Wednesday, September 2, 2009

Menangkap ikan Iftar di Manhattan Fish Market

Kami somi isteli penah suatu ketika serik untuk makan di Manhattan Fish Market (MFM) ini kerana makanan nya yang sangat oily dan menyebabkan kadar kolestrol kami naik kami berdua kepeningan sesudah makan² di sinun. Lalu kami mengecop BANNED FOR LIFE di dahi tokey MFM terhadap MFM.

Walau bagaimanapun, kerana kegatalan saya semalam *orang demam kan, fikiran bercelaru :p*, kami berdua telah pergi ke Alamanda untuk berbuka puasa. Dengan badan yang lesu dan muka yang pucat dan obviously tidak puasa, saya tidak tahu mahu makan di mana. Somi suka menyerahkan tanggungjawab berfikir kepada saya. *sigh* Somi mati² sudah tidak mahu berpikir untuk makan di mana. Alahhhhh Alamanda tu ada apa aje kan tempat makan nye?? Balik² itu. Jadi dengan memberi peluang sekali lagi kepada MFM, kami melangkah masuk dan mengorder set Ramadhan mereka yang Platter for Two itu.

Dan dengan ini, secara rasminya, kami umumkan MFM adalah di BANNED FOR LIFE. This time we really mean it. Bayangkan, kami tidak habiskan makanan tersebut kerana terlalu oily. Tidakkkkkk kepada MFM!!! *mungkin kami je overly sensitive kot ngan isu oily ni*

FISH & CO adalah tetap di hati kami. We Fish & Co. Yummmehhh!!!

:: Gambar intro ::


Ini adalah set yang kami ambil. Ada fried calamari, oyster, dory dan pilihan side dish adalah chips dan garlic butter rice yang takde rasa garlic mahupun butter tetapi lebih kepada rasa nasi putih. Ohhhh bulan puasa, chef tak leh nak rasa *bersangka baik* Tepung celupan mereka adalah agak serap minyak, membuat kan kami fening lah.. Set ini adalah including bottomless ice lemon tea, tiramisu dan 2 ketui kurma. Harga adalah RM63.60 (belom masuk tax).




Saya juga mengorder fried country mushroom - YA!! Saya gile mushroom! Tetapi again, setelah 1/2 way makan, sangat lah pening kerana oily.




Sekian sahaja laporan mengenai iftar kami semalam. Jika kamu penggemar MFM, sila kan. Tapi kami tidak :p

Kami masih berdiri teguh di belakang FISH & CO. Hiappp hiapppp!!!
Pic adalah di googled

Ding dong

Itu lah keadaan saya di saat ini. Demam dah kebah skit. Cuma malam jek temperature naik sket. Somi saya kata demam kura². Errrr... ada ek camtu?

Tapi batuk kong kang kong kang ngalah ayah saya yang 24 jam isap rokok tu. Perit tekak ni. Dan kering plak tuh.

Kalau sok tak 100% semboh haruskah saya jumpa doctor lagik??

Hmppphhhhhhhhh

IKEA dan 2 bloggers

Ini adalah back dated punya entry.

Pada Sabtu lepas, setelah rumah kami di tunggang langgang kan oleh contractor pasang kitchen cabinet, kami 3 beranak telah membawa diri untuk berbuka puasa di luar. Ini adalah disebabkan kesukaran untuk memasak dan menyediakan juadah berbuka akibat rumah yang telah terbalik itu. Oleh sebab kami mahu membeli beberapa barang di IKEA, kami bertiga pun bersetuju untuk berbuka di IKEA *didalam hati saya sangat lah malas untuk berbuka di IKEA sebab tahun lepas saya ada terbaca review tentang "kepayahan" untuk mengambil juadah akibat terlalu ramai umat manusia*


Food wise, biasa sajork. Tapi harga sangat murah. Rm 15++ rasanya untuk seorang, hidangan secara buffet. Makanan yang dihidangkan adalah berlainan ye dari menu asal mereka. Jadi jangan lah bercita² nak makan meatballs ka, poached salmon ka, sausage ka. Menu yang dihidang kan adalah berbeza² setiap hari dan pada hari itu, hidangan nya adalah Nasi Putih, Asam Pedas Talapia, Ayam Percik, Kurma Kambing, Kerabu Kerang dan ulam², nugget ayam, dan kuih muih seperti talam ubi, seri muka, puding, aiskrim, air tebu dan soya bean, air teh. *kalau ada makanan yang tertinggal, harap maap, saya tak ingat dah*. Gambar adalah tiada kerana saya sudah berasap beratur untuk amik makanan. Sangat lama okeh!! Kalau ikut saya, memang tak di-rekomen lah untuk berbuka puasa di sana. Tetapi kalau ikut somi saya, okeh aja sebab murah :p

:: Barangan yang berjaya dirembat ::




Di kesempatan itu juga saya telah berjanji dengan Cik Siken yang kini telah me-revamp blog beliau menjadi sangat canggih dan bertukar nama kepada Puan Siken. Saya telah membeli telekong dari Puan Siken ni. So kawan², kalau nak beli telekong ka, kasut Crocs ka, Ikan keli umphhh ka, kad kawen yang canggih manggih imported dari Jakarta ka, boleh lah visit blog Puan Siken ye. Telekong yang saya beli tu pon imported dari Jakarta. Jadi, bisa aja ke blog Puan Siken ya. Puan Siken juga bilang, raya ini beliau akan pulang ke kampung halaman suami nya, di Jakarta, jadi pada sesiapa yang nak kirim beli apa² barang, sila lah ye contact Puan Siken direct. *ewah, Cik Siken, haku buat free promo untuk ko hahhhhh :p* Tapi haku teringin nak rasa hang punya keli black pepper tu. Cam leleh je tengok. *btw Cik Siken, awak kelihatan sangat kecil berbanding dengan dalam pic kat blog awak ;)*

:: Ini telekong saya beli dari Puan Siken, pic adalah dirembat dari blog beliau ;) ::

Saya jugak telah bertemu dengan Puan Jua untuk mengambil sambal belacan power yang telah saya order dari beliau. Hik hik hik.. dasat wooo sambal belacan beliau. Sambal belacan segera ye. Tak perlu nak tumbuk² ye, cuma bukak penutup botol, cedok sambal belacan keluar dan perah limau. Perghhhh mudah :p Saya juga bercadang untuk membakar ikan dengan sambal tersebut. Memang leleh lah wa cakap lu...! Sambal belacan tersebut di datang kan dalam 2 perisa. Orginal dan shrimp. Saya beli dedua tapi baru try yang original. Harga sambal belacan ini adalah sangat murah cuma RM4.50 untuk original dan RM4.80 untuk shrimp. Dan sangat berbaloi lah!



Okeh lah semua, sekian sahaja promo tidak bergaji dari saya.


* Saya adalah sangat teringin mahu makan nasi kerabu atau nasi dagang yang lazat. Sapa ada resepi yang enak²? Saya mahu buat lah ujung minggu ini *